Tornahem fastighetsbolag

Fastighetsbolaget ligger i framkant med att erbjuda komplett och högteknologiskt boende till gästforskare från andra länder och deras medföljande. BrainLits tekniskt avancerade BioCentric Lighting™ belysningssystem som efterliknar dagsljus inomhus inkluderar i lägenheten även andra tekniska system för det smarta boendet.

Under hösten 2017 genomfördes olika studier i lägenheten, och sedan årsskiftet 2018 bor där hyresgäster permanent. Installationen syftade till att ge forskarna och deras medföljande som är ovana vid mörkret under vintern i Sverige vårt efterliknade dagsljus inomhus så de upplevda besvären minskar. I de biocentriska ljusmiljöerna får deras medföljande dagsljuset de behöver, framförallt under den mörka årstiden, och forskarna har möjlighet att jobba hemma i bra ljus. Systemet går även att använda till att skapa ljusscener för att förebygga och minska jetlag vid resor över tidszoner.

I systemet har det integrerats smarta hem lösningar som tv-, ljud- och larmfunktioner. Systemet ”lär sig” också hyresgästens normala användning av ljus och andra system och ”spelar in det” för att till exempel när de är bortresta fortsätta som de är hemma vilket kan minska inbrottsrisken.

En utmaning var att kombinera vårt dynamiska ljussystem och armaturer med icke-dynamiska system och få den önskade effekten. Ny armatur utvecklades tillsammans med leverantörer för att uppnå våra systemkrav för en optimal ljusmiljö med efterliknat dagsljus inomhus. Våra nya och höga krav driver utvecklingen framåt av armatur som ger bra ljus för människors hälsa och välmående.

Vetenskapliga studier

Under hösten 2017 genomfördes ett antal vetenskapliga studier av ljusmiljöerna i lägenheten av forskare vid Lunds universitet. Texten uppdateras kontinuerligt.

Sovrum för avkoppling

En behaglig ljusmiljö för avkoppling och att varva ner i för en god natts sömn.

Sovrum med aktivitetsljus

Sovrummets ljusmiljö ändras till ett aktiverande ljus och blir till ett arbetsrum.

Bostaden där vårsolen skiner inomhus varje morgon.

Tänk att vakna upp till en perfekt lysande vårsol. Varje morgon. Det är fullt möjligt i lägenheten med dynamisk belysning.