Människan i
BioCentric Lighting™

BrainLits ljusmiljöer med BioCentric Lighting™ efterliknar dagsljus inomhus och ger ett ljus som vi har ett naturligt behov av och som vi får utomhus. Vårt BioCentric Lighting™ belysningssystem utformas med hjälp av den senaste tekniken och ifrån aktuella medicinska kunskaper om människans behov av dagsljus.

Idag vet vi att människan behöver dagsljus för att kroppens dygnsrytm ska fungera optimalt och för att vi ska hålla oss friska och må bra. I våra ljusmiljöer blir du piggare, orkar mer och sover bättre. Under den mörka årstiden minskar både tröttheten och risken för årstidsbundna depressioner (SAD). Även olika fysiska sjukdomstillstånd som exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar har kopplats till brist på dagsljus.

Vad händer i kroppen?

Idag tillbringar de flesta människor 90 % av tiden inomhus och får inte det dagsljus kroppen behöver för att vi ska må bra. Variationen i dagsljuset påverkar dygnsrytmen, den cirkadiska rytmen, och ljuset behövs för att kroppen ska fungera på bästa sätt. Det naturliga ljuset utomhus varierar både i färg och intensitet under dagen. På förmiddagen har ljuset en blåare ton som gör oss piggare, och som framåt kvällen skiftar till en rödaktigare ton för att vi ska varva ner för en god natts återhämtande sömn.

 

.

Det kallare ljuset på förmiddagen ökar kortisolnivån i kroppen och minskar melatoninet vilket gör oss piggare och mer fokuserade. Den varma tonen i kvällsljuset ökar kroppens melatoninnivå och minskar kortisolet som gör att vi känner oss avslappnade. Variationen i ljuset behövs för en bra dygnsrytm och det ger en bättre sömnkvalitet så att kroppen återhämtar sig och balanserar upp dess olika system, exempelvis immunförsvaret. Välbefinnandet förbättras och du orkar mer både på och efter jobbet, särskilt under den mörka årstiden.

BioCentric Lighting™ för hälsan

Om vårt behov av dagsljus för en god hälsa berättar Klas Sjöberg, överläkare och forskare.

”Bra ljus innebär att det finns dagsljus och belysning så att man uppfattar rummet korrekt och ser bra samt får en god dygnsrytm.”

– skriver Arbetsmiljöverket i riktlinjerna för ”Ljus och belysning” (extern länk)